Започна аукцијата на предметите кои биле во споственост на адолф хитлер
Забава Занимливости Почетна

Започна аукцијата за продажба на предметите кои биле во сопственост на Адолф Хитлер, погледнете ги цените

Предмети кои му припаѓале на нацистичкиот лидер Адолф Хитлер се изложени на аукциската куќа во Нимберг, вклучувајќи ја и омилената фотеља на фирерот која е доста гледана по сликите.

На аукција се уметнички дела, чија вредност се проценува на 500.000 фунти, во која беа вклучени актови, портрети, мртва природа и пејзажи на Австрија.

Оваа збирка вклучува голем број на уметнички дела за кои се смета дека се дело на Хитлер пред да дојдат на власт, во пресрет на Втората светска војна. Експертите велат дека најинтересен дел од изложбената  е продажбата на Хитлеровата столица и ретката вазна “Мејсен”.

Вазната има богата историја и е земена точно од собата на Хитлер по неговата смрт во 1945та година. Според аукциската куќа “Waddler” фотељата се проценува на 6.000 фунти, а порцеланската вазна е околу 5.000 фунти. Уметнички дела се проценуваат од 500 до 40.000 фунти.

Се верува дека сликите потекнуваат од 1907 до 1936 година, а аукционерот се надева дека некои ќе достигнат и многу повисока цена. Во Германија, тоа е легално да се купи, продаде и задржете за нацистичките сувенири, како додека тие се сметаат за уметнички дела или да се користат за образовни, уметнички, научни и истражувачки причини.

Аукцијата започна на 9-ти февруари. 

Започна аукцијата на предметите од Адолх Хитлер во германија