Забава Почетна Факти

Интересни факти за Бермудскиот Триаголник кои не сте ги знаеле

1. Кристофер Колумбо прв зборуваше за аномалиите на Бермудскиот триаголник

Во 1492, Кристофер Колумбо сакал да најде нов пат до Азија и да ја открие Америка. Колумбо бил првиот познат патник кој ја преминал Атлантската област, што сега го нарекуваме Бермудски триаголник. Неговиот дневник содржи опис на морето, целосно исполнето со алги, приказна за необичното покажување на стрелката на компасот, за чудниот сјај на морето.
Кристофер Колумбо за бермудскиот триаголник, kristofer kolumbo za bermudskiot triagolnik

 2. Повеќето од исчезнатите бродови и авиони никогаш не биле пронајдени

 Од 1600-тите, судот почна да исчезнува во несреќниот триаголник. Многу луѓе ги поврзуваат исчезнатите со Голфскиот тек. Поради брзината на водата, достигнувајќи 2,5 метри во секунда, во овој проток, остатоци во водата,  па дури и авион за само неколку минути ќе бидат пренесени на растојание од неколку километри. Во 1925 година, товарниот брод СС Котопакси од компанијата Клинчефилд Навигација исчезна без трага. Оваа година, крајбрежната стража на Куба открија еден брод што недостасуваше пред 90 години на Карибите. Трагите од екипажот на бродот не беа пронајдени.

Исчезнатите бродови и авиони во бермудскиот триаголник, isceznatite brodovi i avioni vo bermudskiot triagolnik

3. Во областа на Бермудскиот триаголник, компасот покажува погрешна насока

 Компасиите во оваа зона се однесуваат чудно и даваат неточни отчитувања. Се верува дека електромагнетното поле на Земјата има дупки. Постојат голем број на површини на Земјата каде што компасот не покажува точна страна. Значи, Бермудскиот триаголник не е единственото место на планетата каде се наоѓаат слични аномалии. 
Компас, факти, бермуда, неверојатно

4.Во Бермудскиот триаголник има повеќе изгубени бродови отколку што знаеме

Не сите исчезнувања на бродови и авиони се објавени од страна на медиумите. Покрај тоа, некои катастрофи се припишуваат на човечкиот фактор. Според скептиците, оние бродови што се урнале и исчезнале во Бермудскиот триаголник само биле жртви на грешките на екипажите.

5. Исчезнувањето на екипажите

 Во 1872 година, бродот Марија Селест отпловил од Стејтн Ајленд, Њујорк, до пристаништето во Џенова, Италија. Во прилог на капетанот и екипажот од 7 лица,во бродот биле сопругата на капетанот и неговата двегодишна ќерка. Бродот бил откриен по 4 недели, без екипаж. Во исто време, личните предмети, парите и накитот останале недопрени. Локацијата на случувањата сведочела дека бродот не западнал во бура.
Исчезнат екипаж во бермуда

6. Големината на Бермудскиот триаголник е многу поголема

Областа на Бермудскиот триаголник во класичните граници е нешто повеќе од 1 милион квадратни километри. Но, некои експерти укажуваат дека аномалната област е многу поголема.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.