Репортажа за една од најубавите плажи во Португалија, тука се стасува само преку 200 скали
Магазин Патувања Почетна

Репортажа за една од најубавите плажи во Португалија, тука се стасува само преку 200 скали

Јасно е дека Португалија покрај другото позната е и по долгите и едни од најубавите песочни плажи во светот. Покрај големиот избор, тешко е да се избере само една. На анонимна анкета за најубава плажа, победниок е плажата Praia do Camilo која се наоѓа во близина на Лагос. Познат јутјубер мотивиран од изборот реши да […]

Во швајцарско село се продаваат камени куќарки за само еден франк, има само еден услов
Магазин Патувања Почетна

Во швајцарско село се продаваат камени куќарки за само еден франк, има само еден услов

Занимливи факти овој пат доаѓаат од Швајцарија. Имено, локалните власти во италијанскиот кантон Тицино во Швајцарија продаваат куќи за само еден франк се со цел, кантонот да се насели. Главната цел, малите куќарки за се продаваат за само еден франк е да се привлече нова работна сила и да се насели малото селци Монти ди Шага […]

Магазин Патувања Почетна

Рај за туристи: Село во кое се живее во импровизирани куќички на вода

Фернандо Магелан, првиот човек кој пловел од Европа во Азија, со цел да го обиколи светот, со право го нарекол најголемото село на вода “Венеција на Исток”. Повеќе од 1.300 години, луѓето имаат големо село на вода – Кампонг Ајер. Од почетокот ова село е познато  како “Венеција на Исток”, а неговата структура над водата […]

Хиким, селото во кое нема мрежа и интернет и целата комуникација оди преку пошта
Магазин Патувања Почетна

Хиким, селото во кое нема мрежа и интернет и целата комуникација оди преку пошта

Долината Спити на Хималаите во северна Индија се смета за една од највисоките населени места во светот. Ова е ладна планинска долина во која животните услови се крајно сурови. Во долината, посебно се истакнува селото Хиким, кое е снимено на мапата на светот како највисоко место кое има пошта и е изградена на 4400 метри […]

Природата е прекрасна: Едно езерце, безрој бои (7 фото)
Магазин Патувања Почетна

Природата е уметник: Едно езерце, безрој бои (6 фото)

Таканареченото “Утринско езеро” се наоѓа во Националниот парк Јелоустоун, САД. Езерцето го доби своето име во чест на цветниот утрински сјај поради идентичната боја на сафир. Популарниот туристички ритуал – да се фрла ситни пари за среќа, се претвори во вистинска катастрофа за езерото. Температурата на водата се намали од 100 ° C до 75-50 […]

Пронајден Е Рајот На Земјата: Тука Секој Трет Жител Е Милионер
Магазин Патувања Почетна

Пронајден е рајот на земјата: Тука секој трет жител е милионер

Станува збор за втората најмала држава во светот после Ватикан, која го носи и епитето најмалата држава во  Европа, Монако. Тука е вистинскиот рај, од 38.000 луѓе кои што живет во Монако, околу 12.261 се милионери, според последната статистика на Knight Frank Wealth од 2019 година. Кога би се сумирале бројките тоа би дошло 32% […]

"Светското наследство на Унеско", оаза на средина од пустина, како на филм
Магазин Патувања Почетна

“Светското наследство на Унеско”, оаза на средина од пустина, како на филм

Некаде околу 6 километри од градот Данхуанг, во западна Кина се наоѓа неверојатната оаза во пустината Гоби. Ова езеро во облик на полумесечина е најважното обележје во регионот, каде што се наоѓа и еден од најголемите будистички храмови во светот. Ова езеро е наречено и “Светско наследство на УНЕСКО”, но во 1970 тите години, водата […]

"Бессмртниот мост" е името на највисокиот мост во светот кој е предизвик за сите адреналисти
Магазин Патувања Почетна

“Бессмртниот мост” е името на највисокиот мост во светот кој е предизвик за сите адреналисти

Највисокиот мост во светот познат како “Бессмртниот мост”, се наоѓа на Жолтата планина во Кина, Хуангсан. Патот до врвот на оваа планина воопшто не е лесен и важи за најголем предизвик на вљубениците во адреналинот. Ве чекаат многу стрмни карпи, скали, па дури и дополнителни станични “тротоари” прилепени до планината. Храбрите туристи, во најголем дел […]