10 совети од искусни провалници како да го заштите вашиот дом од кражба
Дом и дизајн Магазин Почетна

10 совети од искусни провалници како да го заштите вашиот дом од кражба

Големо куче, звучниот аларм и запалените светла се само дел од трикови што треба да ги примените.

Сите знаеме дека ни требаат безбедносни врати и камери за да го заштитиме нашиот дом од кражба, но што друго можеме да сториме?

На “Reddit” пронајдовме совети од поранешни провалници за тоа како да го заштитите вашиот дом од кражба.

1. Биди во добри односи со соседите, па ќе го гледаат вашиот дом кога не сте дома. Ова е особено точно за постарите соседи кои поминуваат поголем дел од денот дома.

2. Поставете ги сијалиците на сензорите кои реагираат на движење. На овој начин, може да бидат заплашени, а ако не, барем ќе ги осветлите за да може камера јасно да ги фотографира.

3. Поставете знаци што покажуваат дека имате аларм. Ако ги ставите на вратата, прозорците, насекаде, провалниците ќе го избегнат вашиот дом.

4. Бидете внимателни кого примате во куќата. Голем дел од грабежот го вршат луѓе кои веќе влегле во куќата.

5. Запомнете да ја заклучите вратата и да ги затворите прозорците, дури и ако излегувате само кратко и ако сметате дека вашето соседство е безбедно.

6. Најдобрата заштита што може да имате од грабежот е големо опасно куче. Тоа е исто така подобро од скапи брави и аларми.

7. Оставете пар големи работни чевли пред вратата. Провалникот може да мисли дека во таа куќа има голем човек кој може да го повреди.

8. Кога ја напуштате куќата, оставете ја светилката во бањата. Провалникот ќе мисли дека некој е во куќата и нема да влезе.

9. Ставете ролетни или завеси на прозорците. Кога вашиот телевизор е приклучен во текот на ноќта, случајните минувачи може да го видат, па неговото исклучување може да биде инспирација за кражба.

10. Отворете ги очите добро кога врне. Кога врне дождот е совршеното време за кражба бидејќи не може да се слушне провалникот.