Едно од седумте чуда: Куќи на дански остров направени со покриви од алги, вистинска атракција за туристите
Магазин Патувања Почетна

Едно од седумте чуда: Куќи на дански остров направени со покриви од алги, вистинска атракција за туристите (6 ФОТО)

loading...
loading...

Селото на островот Лaесо, Дански ги сочувало куќите изградени пред стотици години, со уникатни покриви направени само од алги.

Во средниот век, Лаесо бил познат по ископувањето на сол на островот биле изградени бројни печки.

Едно од седумте чуда: Куќи на дански остров направени со покриви од алги, вистинска атракција за туристите

Типична куќа на осторво е куќи од алги. Куќи од алги се прогласени за едно од седумте чуда. Шумата околу островот и голем дел од дрвата биле пресечени за време на работењето на печките па морале да бараат друга алтернатива за градба. Без дрва, производството на сол во Лаесо престана.

Бидејќи алгите се заситени со солена вода, овие куќи не се разрушени и не се промениле а датираат од 17 век. Алгите кои растат во изобилство во морето околу островот Лаесо, имаат долги светло зелени листови во облик на ленти. Тие се околу еден сантиметар широк и околу два метри долги. Селаните ги собираат, мијат и сушат на плажата.

Едно од седумте чуда: Куќи на дански остров направени со покриви од алги, вистинска атракција за туристите

После прцесот на сушењето, алгите се врзуваат во вид на јаже и се ставаат на покривите од куќите. Кровот од алгите изгледа како огромна наметка над куќата. Кровот од свежи алги не е водоотпорен, но водата не може да навлезе во куќите поради нивната дебелина. Помалку од 12 месеци по изработката, покривот станува сребрено-сив, се зацврстува и станува водоотпорен. Смесата се стврднува со текот на времето и покривото станува вечно.

Едно од седумте чуда: Куќи на дански остров направени со покриви од алги, вистинска атракција за туристите

Поради високата концентрација на сол во водата, алгите не горат и имаат многу долг животен век, обично околу 200 години, но некои служат и 400 години. Во 1930-тите алгите биле нападнати од болест, поради што било тешко да се изградат покриви па така ова беше почеток на крајот за покривите на алгите.

loading...
Едно од седумте чуда: Куќи на дански остров направени со покриви од алги, вистинска атракција за туристите

Во 18 век имало повеќе од 250 куќи и фарми со кровови на алги, до денес преживеале само 19 куќи и се вистинска атракција за туристите кои секојдневно ги посетуваат. 

Едно од седумте чуда: Куќи на дански остров направени со покриви од алги, вистинска атракција за туристите
Едно од седумте чуда: Куќи на дански остров направени со покриви од алги, вистинска атракција за туристите
loading...