Истражувачите изненадени: За прв пат снимена албино панда во дивина
Забава Занимливости Почетна

Истражувачите изненадени: За прв пат снимена албино панда во дивина

Албино пандата беше снимена во Кинескиот национален резерват Волонг, тие беа ослободени од резерва.

Фотографијата е сликана со инфрацрвена камера во април, на околу 2000 метри надморска височина во југозападната кинески провинција, Сечуан. 

Во извештајот на фотографијата стои: “Снимена е ретка панда додека лута по бамбусовата шума”.

Јасно се гледа на фотографијата дека пандата на телото нема вообичаени точки, а очите и се црвени.

“Според снимките, пандата е албино и е на возраст од една до две години”, вели Ли Шенг, истражувач на Универзитетот во Пекинг и експерт за медицина.

Подоцна Си-Ен-Ен откри дека ова е прв пат таква панда да е снимена во дивина.

“Оваа бела панда е вистинска реткост во дивината. Ова покажува дека гените на албинизам постојат во дивите популации на големите панди во Волонг “, додаде тој, и заклучи:

“Панда изгледа силно и постојано бара храна, што е знак дека генетската мутација можеби не го направила животот премногу тежок за ова животно”.

Резерватот сега планира да инсталира повеќе камери за следење на развојот на оваа панда и на некој начин да ја доведе до комуникација со други панди.