Кина го лансира најбрзиот воз, ќе достигнува брзина од 603 км/ч
Почетна Технологија

Кина го лансира најбрзиот воз, ќе достигнува брзина од 603 км/ч

Кина денес го лансираше првиот прототип на магнетнка левитација, со максимална брзина до 600 километри на час. Беше произведен во производствената компанија во градот Циндао во источната провинција Шандонг.

“Во моментов прототипот пристигна со магнетна левитација и е во одлична состојба, изјави Дин Санса, шеф на научно-истражувачката група и заменик инженер на компанијата која го произведе најбрзиот воз во светот.

Прототипот ќе овозможи да се тестираат клучни технологии и основни компоненти на широкопојасниот систем, за да се постави основата за создавање на инженерскиот прототип на возот, додаде Санс.

Работата на развој на прототипот со 5 вагони оди по естаблишментот и се претпоставува дека тој ќе биде комплетиран во 2020 година, а во 2021 година треба да се завршени сите потребни тестови и сеопфатни проверки.

Првата светска железничка пруга на магнетна левитација беше изградена во Шангај во 2004 година, за да поврзе меѓународниот аеродром “Пудун” со метро станицата “Лунјн Лу”. Возот преминува 30 километри за 7 минути.

10 земји ширум светот развиваат воз со магнетна левитација. Најбрзиот патнички воз е развиен во Јапонија  во 2015 година и достигнува 603 км / ч.