Кина во чекор со времето: Денес отворен најголемиот аеродром во светот
Забава Занимливости Почетна

Кина во чекор со времето: Денес отворен најголемиот аеродром во светот

Најголемиот и најмодерен аердором во Турција заминува во историја. После пет години изградба, денеска во Кина свечено се отвара аеродромот„Дасинг“. 

Иако „Дасинг“ важи за најголем аеродром на светот, така е проектиран и изграден што ниту еден патник нема да мора да пешачи повеќе од осум минути за да стигне до кој било дел од аеродромот. 

Занимлив е фактот што за изградбата за ова чудо, Куна одвои неверојатни 11,3 милијарди долари.

За иградба на аеродромот се ангажирани врвни градежни експерти како и признати и познати дизајнери, кои својата креација ја завршиле инзворедно па така таа изобилува од луксуз.