Мистично Езеро: Таинствени Звуци Од Потопено Село Во Јужен Тирол
Забава Занимливости Почетна

Мистично езеро: Таинствени звуци од потопено село во Јужен Тирол

Јужен Тирол е познат по една од најпознатите невообичаени туристички атракции во Европа – Езерото Резиа со камбанарија. Тоа е резервоар на север од Италија направен во 1950 година.

Пред формирањето на езерото, на ова подрачје се наоѓало село кое било поплавено. Она што останува од селото по поплавата денес е уникатен споменик, или поточно кула од селска црква што може да се види надвор од водата. Во текот на зимата, кога езерото се замрзнува, исто така до камбанаријата може да се стигне и пеш.

Мистично Езеро: Таинствени Звуци Од Потопено Село Во Јужен Тирол

Темелите на градот се уште се наоѓаат под вода, но камбанаријата е доволно висока за да го одбележи центарот на едно поранешно место што многумина го нарекуваат дом. Ѕвоното е важен историски симбол на регионот, поради што беше вратен пред десет години. За успешно да се врати ѕвоното, водата околу камбанаријата мораше да се отстрани.

Мистично Езеро: Таинствени Звуци Од Потопено Село Во Јужен Тирол

Исто така, како што говорат мештаните, иако ѕвоното било отстрането од камбанаријата, тоа се слушало долги години по потпувањето на селот. 

Мистично Езеро: Таинствени Звуци Од Потопено Село Во Јужен Тирол