Новиот мерцедес г класа руши рекорди во безбедноста
Автомобилизам Почетна

Новиот Mерцедес Г класа руши рекорди на тестовите за безбедност

Независната “Euro NCAP”, која ја тестира безбедноста на автомобилите на европските пазари, ја испитува новата генерација на Мерцедес  Г – класата. Новиот мерцедес доби максимален можен рејтинг од 5 ѕвезди.

Безбедноста на возачот и патниците на возилото беше оценета со 90%, на децата – 83%, на пешаците – 76%, а електронските системи за помош на возачот добија 72%. Сепак, “Euro NCAP” објави неколку замерки до производителот.

Експертите тврдат дека ги штитат градите на совозачот во случај на фронтален удар низ телото. Покрај тоа, постои ризик од повреда на градите на возачот во судир со внатрешната каросерија. Патниците на задниот ред, исто така, може да добијат повреда на вратот при заден удар.

Сепак, постои висок степен на заштита за децата во автомобилот, додека пешаците имаат најголема опасност како странични учесници. Специјалистите високо го ценат системот за сопирање во итни случаи, како и бројните системи за помош при возачот. Новиот Мерцедес бенс Г – класа дебитираше во почетокот на 2018 година на Саемот во Детроит.