Пронајден Е Рајот На Земјата: Тука Секој Трет Жител Е Милионер
Магазин Патувања Почетна

Пронајден е рајот на земјата: Тука секој трет жител е милионер

Станува збор за втората најмала држава во светот после Ватикан, која го носи и епитето најмалата држава во  Европа, Монако.

Тука е вистинскиот рај, од 38.000 луѓе кои што живет во Монако, околу 12.261 се милионери, според последната статистика на Knight Frank Wealth од 2019 година. 

Кога би се сумирале бројките тоа би дошло 32% од населениоето на Монако се милионери или уште посликовите кажано, еден од тројца жители е милионер. Нов падаток е тоа што во Монако не постои сиромаштија и гласи за држава која знае паметно да раководи со своите средства.

Пронајден Е Рајот На Земјата: Тука Секој Трет Жител Е Милионер

Туризмот е една од поглавните гранки, па владата ја реинвестира заработката од туризмот за уште повеќе да го подобри квалитетот на животот. Следна цел на владата е привлекување на елитните богаташи како што се фудбалери, актери и пејачи да доаѓаат тука и да купуваат недвижнини.

Исто така, коцкањето е многу популарно во Монака па туристите можат слободно да уживаат тука. Исто тактиката за данокот се покажа како многу успешна, на граѓаните не им се пресметува данок на приходите, поради тоа, во Монако се доселија голем број на милионери кои го избегнуваат оданочувањето во нивните држави.

Пронајден Е Рајот На Земјата: Тука Секој Трет Жител Е Милионер

Цените за стан во метрополата се движат од 2.2 до 22.3 милиони долари, додека куќите чинат и до 55 милиони долари. Замислете за еднособен и мал стан треба да платите неверојатни 1.6 милиони долари.

Јахтите, кулите и луксузот се секојдневието кај жителите од Монако.