"Светското наследство на Унеско", оаза на средина од пустина, како на филм
Магазин Патувања Почетна

“Светското наследство на Унеско”, оаза на средина од пустина, како на филм

Некаде околу 6 километри од градот Данхуанг, во западна Кина се наоѓа неверојатната оаза во пустината Гоби. Ова езеро во облик на полумесечина е најважното обележје во регионот, каде што се наоѓа и еден од најголемите будистички храмови во светот.

Ова езеро е наречено и “Светско наследство на УНЕСКО”, но во 1970 тите години, водата се повлече и нивото се намали. Сега е само една третина од неговата оригинална големина. Кинеската оаза во облик на полумесечина во последните 30 години во однос на најдлабока точка се намалило за 7,6 метри. 

Но, неодамна, локалните власти почнаа да преземаат соодветни мерки за зачувување на ова место и враќање на длабочината на езерото на претходното ниво. 

"Светското наследство на Унеско", оаза на средина од пустина, како на филм
"Светското наследство на Унеско", оаза на средина од пустина, како на филм
"Светското наследство на Унеско", оаза на средина од пустина, како на филм
"Светското наследство на Унеско", оаза на средина од пустина, како на филм
"Светското наследство на Унеско", оаза на средина од пустина, како на филм
"Светското наследство на Унеско", оаза на средина од пустина, како на филм
"Светското наследство на Унеско", оаза на средина од пустина, како на филм