Во швајцарско село се продаваат камени куќарки за само еден франк, има само еден услов
Магазин Патувања Почетна

Во швајцарско село се продаваат камени куќарки за само еден франк, има само еден услов

Занимливи факти овој пат доаѓаат од Швајцарија. Имено, локалните власти во италијанскиот кантон Тицино во Швајцарија продаваат куќи за само еден франк се со цел, кантонот да се насели.

Главната цел, малите куќарки за се продаваат за само еден франк е да се привлече нова работна сила и да се насели малото селци Монти ди Шага кое се наоѓа во непосредна близина на италијанската граница.

Во швајцарско село се продаваат камени куќарки за само еден франк, има само еден услов

Во овој проект, на располагање за продажба се десет куќи кои се изградени целосно од камен. Обврската на купувачот е, после склучување на договорот со кантонот, да ја реновира куќата според тамошните прописи и правила.

Во швајцарско село се продаваат камени куќарки за само еден франк, има само еден услов

Околу местоположбата на куќите, тие се наоѓаат во непосредна близина на езерцето Маџоре.

Интересен е фактот што, сите десет куќарки се идентични и изгледаат како оние на цртани филмови.