Во Токио се продава хамбургер кој чини 800 евра и тежи три килограми
Забава Занимливости Почетна

Во Токио се продава хамбургер кој чини 800 евра и тежи три килограми

Еден ресторан во Токио нуди неверојатен хамбургер кој чини 800 евра, како дел од прославата на доаѓањето на новиот император на почетокот на мај.

Хамбургер тежи три килограми. Се состои од деликатна паштета направена од црн дроб, говедско месо и црни тартуфи, а на горниот дел е златна прашина.

“Сакаме да го прославиме доаѓањето на новиот цар и нова ера во Јапонија”, изјави Патрик Шимада, готвач во ресторанот, Американец со јапонско потекло.

Хамбургер е наречен “Златна гигантска плескавица”, чини 100.000 јени (800 евра) и ќе биде на менито до крајот на месец јуни.

Јапонија ја забранува потрошувачката на месо долго време, но забраната беше укината од страна на “Meidji” во 1872 година и од крајот на Втората светска војна хамбургерите се повторно на продажба.

Јапонскиот Акихито ќе се одрече од својата функција на 30 април 2019 година, што ќе биде прво доброволно напуштање на Престолската хризантема после два века. Еден ден подоцна, кнезот Нарухито ќе биде крунисан и тука ќе започне нова ера.